9. marraskuuta 2013

Proteiinia kasviksista

Oli kävelykaverin kanssa sellainen ystävällimielinen riita tässä jonkun aikaa sitten, että saako kasvisruuasta proteiinia. Minä intin tietämättäni oikein, vaikkei varmaa tietoa ollutkaan. Iltalehdessä on juttu, jonka tahdon talteen vastaavien argumentointihetkien varalle. Sitä paitsi jos kerran pohtii asioita ääneen, jää edes joku jälki aivokuorelle. Ehkä muistan kokeilla jatkossa jotain uutta.

1. Herneet
Etenkin tykkään kuivasta hernerouheesta, sitä on helppo lisätä ruokaan, eikä se vaadi niin pitkää kypsytysaikaa tai liotusta, kuten kokonaiset herneet. Erityisesti tykkään lisätä hernerouhetta wokkeihin ja patoihin. Ja tuoreista herneistä keitelty sosekeitto on taivaallista!

2. Kvinoa
Enpä vielä kertaakaan ole kokeillut, pitää laittaa listalle. Olen minä sitä lounasruokalassamme katsellut, mutta kun en oikein luota muutenkaan heidän tapaansa tehdä kasvisruokaa, niin olen jättänyt väliin. Mikäli kenelläkään on hyviä reseptivinkkejä, saa laittaa tulemaan, kiitos.

3. Pähkinät
Pähkinät ovat vaarallisia. Pidän niistä liikaa. Mutta aina minulla joku pussi on ruokakaapissa, tällä hetkellä taitaa olla cashew-pähkinöitä, niitä uppoaa leipätaikinaan, curryyn ja ihan vaan paljaaltaan suuhun.

4. Pavut
Pitkät vihreät pavut ovat yökyök, mutta kaikki muu kyllä menee. Ja linssit kanssa. Onhan linsseissäkin proteiinia?

5. Kikherneet
Helkkari, ne olen taas unohtanut pitkäksi aikaa. Pitää ostaa pussillinen ja keitellä kaikki kerralla. Sitten kun saaliin pakastaa annospusseissa, on helppo kaivella lisäravintoa ruokaan. Ja hummus on taivaallista dipattavaa!

6. Tofu
Rakastan tofua. Se vaan on niin helppo. Inhottavinta on syödä marinoimatonta ja paistamatonta tofua, sellaista valkoista mautonta löllöä, etenkin lounasruokalat tarjoavat käsittämätöntä tuubaa. Oikein sääliksi käy ihmisiä, jotka luulevat tofun olevan sellaista.

7. Soijapavut
Enpä voi väittää paljon käyttäneeni. Pitää tutustua. Jaa, paitsi että siellä samaisessa parjaamassani lounasruokalassa oli salaattipöydässä näitä jonkun aikaa sitten, olivat aika maukkaita.

8. Vihreät vihannekset
Erityisesti pinaatissa ja parsakaalissa on proteiinia. Arvatkaa, mitkä ovat lempivihanneksiani. Joo. Hyvin menee!

9. Hamppu
Kolme ruokalusikallista hampunsiemeniä sisältää 10 grammaa proteiinia. Pitää muistaa ja etsiä kokeiluun.

10. Chia-siemenet
Mitä nää on? Emmää vaan tiedä. Pitää etsiä ja testata.

11. Seesamin-, auringonkukan- ja unikonsiemenet
Juu, juu ja juu.

12. Seitan
Ei tietysti sovi, jos on gluteenivamma. Pari kertaa olen natustanut ja hyvää on ollut. Enemmänkin tietysti voisi, mutta kun sitä ei noista normikaupoista saa, aina pitäisi lähteä jonnekin. Itse en ole viitsinyt tehdä, kun en ole hankkinut aineksia, mutta ei tuo nyt niin äärettömän vaikealta vaikuta. Sitäkin voisi tehdä suuremman annoksen kerralla ja sitten pakastaa.

13. Kasvimaidot
Soija-, kaura- ja mantelimaidot eivät oikein minulle maistu. Mutta en minä juo maitoakaan. Kermat ovat sitten asia erikseen, niitä kyllä käytän, myös kasvisversioina.

14. Kaakao

"Ruokalusikallinen makeuttamatonta kaakaojauhoa sisältää noin gramman proteiinia." Okei, jos siis joskus tahtoisi herkutella terveellisesti, kannattaa käyttää VanHoutenia. Sitä minulla tosin on aina kaapissa, koska talviaikaan joskus tekee mieli kaakaota - rommikaakaota. Paha täti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jäikö jotain hampaankoloon?