17. huhtikuuta 2013

Maailman helpoin leipä

Keittiömme tuotekehitys on pannut parastaan ja testannut vaivaamattoman leivän ohjetta edestakaisin, sinne ja tänne. Tässä viimeisin, asioiden parannettu versio. Ensimmäinen kokeilu löytyy haircut-puolelta.

Vaivaamaton tomaattileipä

3,5 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoa
1 dl kaurahiutaleita
2tl suolaa
0,5tl kuivahiivaa
1 dl turkkilaista jogurttia
0,5 dl tomaattipyrettä
vajaa kourallinen oreganoa
3,5 dl lämmintä vettä (n. kädenlämpöistä)

Sekoita (mielellään lasikulhossa) kuivat aineet, suolan, hiivan ja oreganon keskenään. Kaada joukkoon jogurtti ja vesi, johon olet sekoittanut tomaattipyreen ja sekoita puukauhalla taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla (tarttuu lasiastiaan parhaiten) ja anna kohota 12-18 tuntia.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan samalla. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoa myös taikinan päälle ja pyöräytä palloksi. Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Heitä taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia, nosta lämpötila 250 asteeseen. Anna jäähtyä, on helpompi leikata, eikä leipä murru.

Muita mieltäni vaivaavia asioita tällä hetkellä ovat alkava kevät. Minulla piti olla sellainen kesä, että en kasvata mitään, mutta toisin kävi, kun ystävä lähetti neljän erilaisen tomaatin siemeniä ja paria chililaatua. Tomaatit on jo koulittu kertaalleen, chili pitäisi siirtää ruukkuunsa. Pikkubasilika kuoli melkein kokonaan, luulen, että ikkunalaudalla vetää hennolle ja kylmänaralle kasville liikaa.

Aionkin oikaista basilikan suhteen, varmaan ensi viikonloppuna haen kaupasta ruukkubasilikan, käytän osan ja vahvat pikkutaimet tungen multaan. Ikkunalaudalla ovat jo samalla tavalla alkunsa saaneet timjami ja rosmariini. Mitä sitä nyt hyviä kasveja poisheittämään? En pysty. Tai noh, talvella pystyn, kun tiedän, etteivät ne silloin kasva, mutta kevät on vähän toinen juttu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jäikö jotain hampaankoloon?