3. toukokuuta 2013

Kierrätä pyöritä pellavapäätä - tai ruoka-aineksia

Ruokapöytä on lähes ainoa paikka, missä kerkeän keskustella kollegoiden kanssa muustakin kuin työstä ja työasioista. Tänään taas pari ihmistä tunnustautui pilleri- tai proteiinipatukkaruuan kannattajaksi, heitä ei ruuan tekeminen eikä juuri syöminenkään kiinnosta. Sellaisiin olen törmännyt aikaisemminkin, ymmärrän, että me ihmiset olemme erilaisia. Silti vähän aina oudoksuttaa, mutta todennäköisesti ihminen voi elää ajattelematta ruokaa sen kummemmin, yleensä sellaiset henkilöt ovat kovin hoikkia ja hyväkuntoisia.

Tänään jääkaapista löytyi puolikas paketti bratwursteja ja 500 g hapankaalia. Molemmilla alkoi olla lopun ajat käsillä, oli syytä ryhtyä toimenpiteisiin. Lopputulemana oli hapankaali-pekoni-makkarapiirakka. Pohjan mittasuhteet saattavat olla vähän katollaan, koska en mitannut mitään, keräilin vain aineksia kasaan. Sen lisäksi olen jostain syystä ihastunut taikinaan, johon murennellaan rasva ennen kuin lisätään neste. Se ei taida olla ihan oikeaoppista, mutta hyvää siitä tulee. Se kai on pääasia.

Hapankaali-pekoni-makkarapiiras

Pohja
2 dl vehnäjauhoa
1,5 dl kaurahiutaleita
2 - 3,5 dl sämpyläjauhoa
suolaa
reilu ruokalusikallinen oreganoa
80 g margariinia tai voita (tällä kertaa laitoin ingmariinia)
2,t tl kuivahiivaa
1 dl kermaa + 1,5 dl vettä (olisin voinut käyttää maitoa tai pelkkää vettä)

Kaatele kuivat aineet leivontakulhoon, lisää rasva, nypi ainekset yhteen, lisää hiiva ja sen jälkeen neste. Alusta kunnolla, anna nousta lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Taikinan ei tarvitse olla mikään tönkkö, mieluummin pehmeä.

Täyte
500 g hapankaalia
150 g bratwurstia
125 g pekonia
yksi makea paprika
korianterin siemeniä, fenkolin siemeniä, chili, muutama mustapippuri
pari teelusikallista öljyä
rosmariinia, timjamia, ruohosipulia
roiskaus  (1 - 2 dl) juustoraastetta

Pane uuni lämpenemään + 200 C:een. Huuhtele hapankaali ja jätä se valumaan. Lorauta pannulle tilkkanen öljyä ja lisää murskatut mausteet. Silppua pekoni pannulle, huiskauta pilkotut paprikat ja makkarat perään, kun pekonista alkaa irrota rasva. Keittele ja kääntele niitä hetki pannulla, kaada suurin osa rasvasta pois, ennen kuin lisäät mausteet ja sekoitat hapankaalin kanssa.

Jaa kohonnut taikina kahtia, kaulitse alapala pikkuisen suuremmaksi kuin yläpala. Nosta alapala pellille, kumoa täyteaineet ja levitä ne tasaisesti. Ripottele juustoraastetta. Kaulitse kansi täytteen kokoiseksi ja rypytä pohja päälle. Tuiki muutama reikä haarukalla ja roiskaise piirakka uuniin. Anna olla siellä n. 35 - 40 minuuttia, kunnes piirakka on ruskea. Anna jäähtyä ennen kuin tulee ahmimiskohtaus.
Eikä yhtään haittaa, vaikket olekaan rypyttämisen maailmanmestari.

On se vain ihanaa, että parvekkeella alkavat yrtit pörhistellä. Miten oli helppoa käydä sieltä ruohosipulia, kun en jaksanut alkaa kuoria ja kuullottaa tavallista sipulia. Sekin toki olisi käynyt. Samoin mittkä tahansa tahtomasi kasvikset, valkosipuli, sinihomejuusto, feta, oliivit, tonnikala, jauheliha. Tämä on jääkaapin tyhjennin parhaasta päästä!
Voin vakuuttaa, oli hyvää. Mutta jos ihminen tahtoo syödä pillereitä, saa hän niinkin tehdä. Tai olla kokonaan syömättä. Itse laitoin suosiolla puolet pakkaseen, koska eväs on aika tuhtia. Syön sitä vielä huomennakin. Burph.

1 kommentti:

  1. Hei! Blogissasi on monta hyvän näköistä reseptiä - mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

    Etsiresepti on hakukone, joka kokoaa Suomen parhaat ruokasivut ja blogit internetistä. Monet sadat ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille yhä enemmän liikennettä.

    Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


    Ystävällisin terveisin,
    Etsiresepti.fi

    VastaaPoista

Jäikö jotain hampaankoloon?