24. syyskuuta 2015

Suloinen (?) sopankeittäjä

Rapujuhlissa pitää aina olla paljon muuta ruokaa, muuten saattaa seurata humala. Voihan se humala tulla siitä huolimatta, mutta parempi on, että vatsassa on täytettä ennen kuin sinne ryhdytään raakaa viinaa kaatamaan ravunpyrstöjen kunniaksi.

Koska me ystäväporukassa järjestämme juhlamme nyyttikestiperiaatteella, kenellekään ei tule taloudellisesti liian kova taakka kannettavaksi. Tällä kertaa minun tehtäväkseni valikoitui alkukeitto. Sillä oli pari kriteeriä, ei lihaa, koska joukossamme on kasvissyöjiä, eikä tikkuja ja multaa (lue sieniä), koska niitä inhoaa pari ihmistä. Onneksi muita asioita ei poissuljettu.

Tahdoin keitosta täyttävän ja kauniin, mutta mieluusti myös juhlavan. Aikani googlailtuani muistin hernesosekeiton, tein sitä joskus tyttöjen iltaa varten. Sitten löytyi useampiakin reseptejä,

Créme Ninon (10 henkilölle)

3 isoa jauhoista perunaa
2 punasipulia
3 rkl ruokaöljyä
mustapippuria, suolaa, ripaus savupaprikaa
n. 7 dl vettä
3 kasvisannosfondirasiaa
1 kg 100 g pakasteherneitä (kaksi 450 g pussia ja yksi 200 g pussi)
Lisää vettä n. 1 - 1,5 litrraa
4 dl kuohukermaa
0,4 dl kuohuviiniä (Zonin)

Kuullota sipulia ja mausteita öljyssä niin pitkään, että sipuli on pehmeätä. Menee n. 10 minuuttia. Minusta mausteet kannattaa lisätä aina öljyyn, ne heräävät aivan toisela tavalla. Suola taas pehmentää sipulin rakennetta. Lisää kuutioidut kuoritut perunat ja fondipurkit, kaada päälle kuumaa vettä niin paljon, että perunat jäävät veden alle. Anna kiehua n 15 minuuttia. Lisää herneet, kiehuta n 3 - 4 minuuttia.

Soseuta keittopohja osissa tehosekoittajassa. Kaada sose kattilaan, jos tahdot, voit paseerata sen siivilän läpi, minä en turhaan mitään paseerannut, vaan pakkasin tässä vaiheessa kolmeen muoviastiaan ja roudasin juhlapaikalle. Siellä jatkoin kaatamalla keiton pohjan kattilaan, lisäsin vettä n 1,5 dl. Keittelin sopan kuumaksi, lisäsin kuohukerman ja juuri ennen tarjolle kantamista kaadoin sekaan kuohuviinin.

Jumalainen keitto, suosittelen. Kuohuviini tekee makuun säväyksen, mutta ei se mikään viinakeitto ole. Väri on kaunis, sopisi varmaan vaikka lasista tarjottavaksi shottina, jos oikein hienostella tahtoisi. Illan emännälle jäi vielä aamuksi krapulakeitto, jos ei jaksanut ruokaa tehdä.

12. syyskuuta 2015

Pastakastike

Maailma on täynnä helppoja asioita, mausteet etenkin auttavat siinä lajissa. Tärkeätä on kuitenkin säilyttää maltti asioissa, sen voisin opetella muutenkin, enkä vain ruuanlaitossa. Tämä ei ole laihduttajan ruokaa.

Savukalakastike pastalle (nälkäisen 4-5 hlön annos)

1,5 punasipulia tai kaksi pientä
kokonainen yksikyntinen valkosipuli
räyhäkkä tilkka öljyä
mustapippuria
1 tl currya
suola
1/2 limen mehu
aurinkokuivattuja tomaatteja (pussissa, saa joistain Pirsma liikkeistä, eivät lillu yltiötyyppisesti öljyssä)
4 dl kuohukermaa
 300 g kylmäsavulohta
puntti basilikaa

600 g kasvistuorepastaa (porkkanaa, pinattia), 1/2 limen mehu, suolaa, vettä
pecorinoa tai muuta räyhäkkää juustoa

Pilko sipuli ja valkosipuli, pane kuumalle pannulle hetkeksi ihmettelemään maailmaa. Lisää pippuri, suola ja curry, anna asioiden itkeä miedolla lämmöllä kymmenkunta minuuttia, anna sipulin kypsyä. Lisää aurinkokuivatut tomaatit, jatka kypsennystä 5 - 10 minuuttia. Lisää limen mehu, odota hetki.

Kaatele kannulle kerma. Anna jutun kypsyä 10 minuuttia. Sillä välin laita iso kattila tulille vettä täynnä, lisää sinne vettä ja limen mehun puolikas. Usko pois, limen mehumuuttaa maailman kulun.

Juuri ennen tarjoilua kaada kastikkeeseen kylmäsavulohisuikaleet ja basilikapuntti. Keitä pasta, sekoita kaikki keskenään, lisää pecorino tai muu makuisa juusto. Tarjoile rakkaudella.

Rakkaus on oikeastaan ainoa tärkeä ainesosa. Muusta voi aina tinkiä. Toinen, mistä ei kannata tinkiä, on hyvä seura.

18. huhtikuuta 2015

Grillatulle kanalle käy huonosti toistamiseen

Tämän ohjeen kirjasin johonkin ensimmäisistä blogeistani, mutta koska tahdon sen talteen, pitänee laittaa sama ohje tännekin. Pääosaa näyttelee grillattu broileri, joka ei arvaakaan, että se joutuu uuniin vielä toisen kerran lyhyen elämänsa aikana. Sain ohjeen yhdeltä silloiselta ystävättäreltäni joskus 90-luvun loppupuolella. Varsinaisen ohjeen olen kadottanut, saan varmaan palautetta, jos menee väärin. Alkuperäisessä ei ollut sipulia, koska yksi toveripiirissä ei sitä sietänyt.

 Feta-broilerivuoka
Grillattu broileri pilkottuna, nahka paloteltuna mahdollsimman silpuksi
200 g fetaa
tilkka öljyä
sipuli
puolikas valkosipuli murskana
reilu 2 tl currya
2 dl valkoviiniä
2 dl kasvis- tai lihalientä
pari purkkia smetanaa
kunnon puntti persiljaa

Pilko broilerin lihat voideltuun uunivuokaan, suupalamalli. Silppua nahka mahdollisimman pieneksi ja ripottele vuokaan. Ripustele feta murusina tai paloina vuokaan. Valmista kastike: öljy pannulle, sipuli, curry ja valkosipuli perään, kuullottele hetki, älä polta. Kaatele valkoviini pannulle, hauduta hetki, lisää liemi ja smetana. Anna hautua hetki. Ota pannu tulelta, lisää persilja.

Kaada liemi uunivuokaan. Uunita 30 min, 200 C. Tarjoa riisin kanssa. Tämä on niin hyvää ruokaa, etta tähteitä ei tarvitse hakea seuraavana päivänä. Suolaa ei toinne lisätä, sitä kun on fetassa ja broilerin pinnassa. Menee taatusti kaikki. Ja syöjät rakastavat sinua.

1. maaliskuuta 2015

Kurpitsaa vai spagettia?

Oi rakas päiväkirja, miksi minulle kerrottiin spagettikurpitsasta vasta nyt? Jos olisin tiennyt tällaisen herkun olemassaolosta silloin kun ex-puolison kanssa harrastimme palstaviljelyä, se olisi ollut must have-tuote.Mikä hienostunut, mieto maku! Mikä tekstuuri!Valmistusohjeita pitää tutkia lisää, mutta nyt päädyin spagettikurpitsajauhelihavuokaan.

Uunista tullut

Spagettikurpitsajauhelihavuoka

ehkä n kilon painoinen spagettikurpitsa
600 g nautasikajauhelihaa (hyvin olisi varmaan sopinut myös tumma soijarouhe liotettuna ja maustettuna)
iso sipuli, valkosipuli
mausteita (mustapippuria, korianteria, fenkolia), loraus viiniä, nokare sinihomejuustoa
timjamia
1 dl hernerouhetta
parsakaali
vuoan pinnalle juustoraastetta

Halkaise spagettikurpitsa, poista siemenet, voitele halkaisupinta oliiviöljyllä. Paahda sitä uunissa 40 minuuttia 200 asteessa. Raasta pois kuoresta (katso kuva).

Lisää paistinpannulle tilkka öljyä, paista mausteita hetki ennen kuin lisäät sipulihakkelukset. Pehmitä hetki, lisää jauheliha ja paista se kypsäksi. Kaada sekaan hernerouhe. Lisää loraus viiniä (pullonpohjallinen, ei pakollinen, vesitilkkakin olisi varmaan käynyt), timjami, sinihomejuusto ja keittele hetki kasaan.

Sillä välin pilko parsakaali ja keitä sitä viitisen minuuttia. Huuhtaise kylmällä vedellä, jätä valumaan.

Yhdistä jauheliha, parsakaalin palaset ja spagettikurpitsamössö. Ripottele pinnalle juustoraaste. Työnnä uuniin 30 minuutiksi, 200 C. Koita odottaa, että vuoka jäähtyy, ettei käy niin kuin minulle - kitalaki paloi jälleen kerran. Mutta kun oli niin ihana tuoksu...

Toinen juttu. Tein pari viikonloppua sitten pieniä pannukakkuja muffinssivuoassa. Niistä tuli tolkuttoman herkullisia.

Pienet pannukakut

200 g kermarahkaa
2 dl kermaa (oli mennyt vanhaksi jo edellisellä viikolla)
2 kananmunaa
suolaa, kanelia, sokeria
muutama desi jauhoja, niin paljon, että taikina on melkoisen paksu, muttei mikään tönkkö
sulatettua voita n 50 g

Yhdistä ainekset, kaada muffinivuokiin. Paista 35 - 40 minuuttia 200 asteisessa uunissa. Lopputulema on uskomattoman kuohkea maukas kakkara. Tarjoa se hillon kanssa. Törkeän hyvää!

Olen minä muutakin taas kehitellyt, mutta kun en juuri nyt muista. Paljon on tullut vedeltyä erilaisia uunivuokia tai -patoja. Kun kerran näkee vaivan, on loppuviikko pelastettu ruokahuollon kannalta.

28. joulukuuta 2014

Pitkään kohotetut sämpylät ja juustokakku

Toinen kerta sanoi toden, huomasin, kun rakentelin ensimmäisen kerran virheitä paikaten pitkään kohotettavia sämpylöitä aamuksi. Toinen vaihtoehto olisi ollut käydä kaupasta leipää, mutta koska joulun pyhät ovat parhaimmillaan vietettyinä oloasussa, päätin käyttää hyväkseni jääkaapin löytöjä.

Pitkään kohotetut vehnäsämpylät

1,5 dl kermaa
1,5 dl vettä
½ pakettia hiivaa
1 tl muscovadosokeria
1 tl ruususuolaa
kourallinen kauraryynejä
2 dl sämpyläjauhoja
2,5 - 3 dl vehnäjauhoja
loraus oliiviöljyä

Sekoita nesteet, suola, sokeri ja hiiva. Vispaa kauraryynit sekä sämpyläjauhot nesteeseen. Vaihda sekotusvälineeksi nyrkkisi, lisää vähitellen loput jauhot. Taikina jää löysäksi, mutta kun lisäät viimeiseksi öljyn, se irtoaa sekä astiasta että sormistasi. Vaivaa, kunnes se muuttuu sileämäksi (tarkoittaa, että siihen muodostuu sitkoa).

Pane jääkaappiin muoviin peitettynä. Itse pidin taikinaa jääkaapissa 12 tuntia, Otin sen pöis, annoin kohota vielä puolisen tuntia. Pyöritin taikinan vähien jauhojen avulla tangoksi, jonka leikkasin 10 palaan. Dippasin palojen päälliset jauhoon, annoin kohota liinan alla 15 minuuttia. Uuni 225 C, 13 minuuttia.

Tällä kertaa lopputulos oli täydellisiä pehmeitä aamupalasämpylöitä. Hallelujaa, ehkä sttenkin osaan tehdä leipää. Seuraavaksi kokeilen jotain toista reseptiä. Yllä oleva on yhdistelmä erinäisistä lukemistani resepteistä.

Appelsiini-piparijuustokakku uunissa

180 g Annan appelsiinipiparkakkuja muruna
80 g voita

200 g appelsiinituorejuustoa
200 g luumukanelirahkaa
3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
appelsiinin kuori raasteena
½ appelsiinin mehu ja appelsiinilikööriä (n. 3/4 dl yhteensä)

Sulata voi, sekoita piparkakkumuru sulaan voihin. Painele 25 cm halkaisijaltaan olevan irtouunivuoan pohjalle ja reunoille. (Vuoan reunat kannattaa voidella ja pohjalle virittää leivinpaperi.) Pane vuoka kylmään siksi aikaa kun valmistat täytteen. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Sekoita kananmunat ja sokeri, lisää muut aineet. Kaada pohjan päälle, pane uunin keskitasolle, paista n 40 minuuttia.

Graniittiomena-appelsiinisiirappi

1,5 dl appelsiinimehua
1,5 dl sokeria
graniittiomenan siemeniä

Keitä paksupohjaisessa kattilassa sokeria ja appelsiinimehua 10 minuuttia miedolla lämmöllä. Anna nesteen jäähtyä ennen kuin lisäät sinne granaattiomenan siemenet. Säilytä viileässä. Granaattiomenan siemenet tuovat ihanan läpikuuntavan pinkin värin siirappiin.

Tarjoile piirakka siirapin kanssa, anna syöjien itse lorotella tahtomansa määrä piirakan päälle. Namia. Onnistuin! (Ruksi seinään!)

12. syyskuuta 2014

Paha kakku ja BBQ-kastike

Täytin eilen 50 vuotta. Juhlat ovat lauantaina. Vonkasin kälyäni tekemään minulle jälkiruuaksi kakkuja, hän suostui sillä ehdolla, että minä tekisin yhden. Ja kehui vielä mokoma, että kakku on helppotekoinen. Minun virheeni oli, että uskoin pystyväni noudattamaan ohjeita.

Cappuccino-kakku

100 g digestive-keksimurua (Kauhanpuolustaja: pipareiden jämät ja digestiveä lisäksi reilu sata geetä)
5-6 rkl voisulaa (Kauhanpuolustaja: n. 50 g)

4 keltuaista
1 ½ dl vahvaa kahvia
1 ½ sokeria, 2 tl vanilliinisokeria (Kauhanpuolustaja: 1 dl tummaa ruokosokeria, ½ dl kidesokeria, loraus vaniljauutetta)
2 - 3 rkl kahvilikööriä tai konjakkia (Kauhanpuolustaja: 2 cl jallua)
3 dl vaahdotettua kuohukermaa

1. Hienonna keksit, kaada voisula päälle. Painele n. 27 cm vuokaan, pane jääkaappiin odottamaan.

2. Liuota liivatetta 5 min kylmässä vedessä. Kaada kahvi, sokeri ja keltuaiset paksupohjaiseen kattilaan, kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksunee. Kesti yllättävän pitkään, meinasivat hermot mennä.

3. Purista vesi liivatteesta, sulata paksun lämpimän keltuaiskreemin sekaan. Lisää alkoholi. Jäähdytä. (Tässä kohtaa tein virheen, laitoin tähmän jäähtymään kylmään veteen ja menin tietokoneelle liian pitkäksi aikaa, perkeleen seos alkoi paakkuuntua, koska liivate. Ja vaikka miten yritin, en enää saanut kaikkia paukkuja sekoittumaan kermaan.)

4. Vispaa kerma, sekoita kermavaahto kreemin kanssa. Kaada täyte keksipohjan päälle, pidä 3 - 4 h jääkaapissa.
Ruma kakku, mutta täyte maistui hyvältä. Varmaan piilotan pinnan kaakaojauheen alle. Tai suklaarouheen.
Suolaiselle puolella tarjoan nyhtöpossua, eilen keittelin barbequekastiketta. Randomina valitsin ohjeen, ihastuin siinä kasvisten paahtamiseen ja colaan.

Cola-Barbecuekastike

Ainekset

2 isoa sipuli
½ yksikyntinen valkosipuli
4  porkkanaa
0,5 l colaa (käytä vain täyssokerista)
0,7 dl ketsuppia
½ sitruunan mehu
6 rkl raakaruokosokeria tai fariinisokeria
6 rkl punaviinietikkaa
reilu loraus soijakastiketta
6 tl savupaprikajauhetta
mustapippuria ja chiliä

Kuori ja paloittele suuriksi lohkoiksi sipuli sekä porkkana. Kuumenna uuni 250 asteeseen ja paahda sipulia ja porkkanaa uunissa kunnes ne ovat paahtuneet tummiksi kauttaaltaan. Älä käytä öljyä. Tarkoitus ei ole kypsentää niitä, vaan saada paahteinen pinta ja paahtunut maku kastikkeeseen, johon ne käytetään. Kääntele niitä, että paahtuvat tasaisesti. Kesti melkein puoli tuntia.

Laita tummiksi paahtuneet sipulit ja porkkanat sekä murskattu valkosipuli kattilaan muiden ainesten kanssa ja keittele noin 25-35 min. Soseuta ja purkita. Säilytä kylmässä. Valmista seuraavana päivänä.

Minun versiostani tuli aika tulista, mutta toisaalta nyhtöpossu nyt ei niin mausteista ole, se kaipaa jotain makua.

6. elokuuta 2014

Ohra ja kaali ne yhteen soppii

Jotenkin sitä tuntee itsensä sekopäiseksi, kun tolkuttomalla helteellä alkaa haaveilla kaalilaatikosta. Kun laatikkoa oikeasti alkaa vääntämään, vaikka sisälämpötila lähentelee kolmeakymmentä ja ulkonakin on vielä seitsemän aikaan illalla yli 25 astetta, niin miettii, ilkeääkö koskaan edes tunnustaa tällaista tehneensä. Mutta kun tekee mieli, eikä itsehillintäni koskaan ole ollut parhaimmasta päästä.

Tulinen ohrahelmi-kaalilaatikko

400 g nautasikajauhelihaa
kaksi punasipulia silppuna
chilipalko silppuna
2 rkl punacurrytahnaa
suolaa
Provence-maustetta
3 dl ohrahelmiä
450 g kaalisilppua
2 porkkanaa paloina
150 g sinihomejuustomurua
2 lihaliemikuutiota
7 dl vettä

Ruskista jauheliha ja sipulit chilin ja punacurryn kanssa. Lisää suola ja provence-mausteseos. Kaada ohrahelmet kuuman jauhelihaseoksen joukkoon, jolloin ne imevät itsensä pannulta kaikki nesteet. Sekoita keskenään kaali, porkkana, jauheliha-ohrahelmimössö sekä sinihomejuusto. Kaada seos uunivuokaan.

Tee vedestä ja lihaliemikuutioista liemi, siihen olisi varmaan sopinut tomaattipyrekin, jos olisin ymmärtänyt sitä laittaa. Kaada vuokaan nestettä, niin paljon, että kaali-lihamössö melkein peittyy. Pane 175-asteiseen uuniin, pidä ainakin tunti. Maista ovatko ohrahelmet kypsyneet, jos ne ovat vielä kovia, jatka kypsyttämistä 15 - 20 minuuttia.

Kypsentämisaika on vielä hakusessa, panin nimittäin juuri vuoan uuniin. Todennäköisesti siinä menee noin 1 h 15 minuuttia, koska en kypsentänyt ohrahelmiä etukäteen. Voi olla, että nestettäkin vielä joudun lisäämään. Laiska ihminen kun olen - mutta kätevä emäntä.

Edit 7.8. Hyvää siitä tuli, tulista ja maukasta. Pidin uunissa n. 1 h 15, joskus puolen tunnin uunittamisen jälkeen kaadoin vuokaan vajaan pari desiä vettä lisää. Se riitti. Ohrahelmet turpoavat kauniiksi palleroiksi ja maku on erinomainen. Teen toistekin jotain niistä.